Recerca en Nutrició, Salut, Metabolòmica i Exposoma

L’objectiu de la nostra recerca és la identificació de biomarcadors nutricionals associats a patrons alimentaris saludables mitjançant l’estudi de la metabolòmica i la identificació de metabotips, nutritips i fenotips de fragilitat i envelliment saludable per prevenir l’aparició precoç de malalties i discapacitats.

La recerca del grup s’adhereix als Principis FAIR, de l’anglès, findable, accessible, interoperable i reusable, és a dir, trobable, accessible, interoperable i reutilitzable (Wilkinson et al., 2016).

Metodologia desenvolupada pel grup

Caracterització de l’exposoma humà mitjançant una plataforma de metabolòmica multianalítica a gran escala, integral i quantitativa

Aquesta metodologia, publicada a la revista Analytical Chemistry el 2020, va ser premiada com a Article de Recerca de l’Any 2021 la Societat Americana de Química, l’International Journal of Obesity, la Journal of Agricultural and Food Chemistry, i la mateixa revista Analytical Chemistry.

La metodologia Exposome-UB permet caracteritzar de manera simultània el metaboloma endògen, els metabòlits derivats dels aliments, productes farmacèutics, compostos químics domèstics, contaminants ambientals i derivats de la microbiota, quasi 2.000 metabòlits en total.

El potencial clínic d’aquesta metodologia es va validar en un estudi d’intervenció dietètica com a prova de concepte (doi: 10.1021/acs.analchem.0c02008 ; doi: 10.1038/s41366-020-0628-1 ; doi: 10.1021/acs.jafc.8b07023)

Innovació en Metabolòmica Clínica: Desenvolupament de la Plataforma MEGA

Juntament amb el Metabolomics Innovation Centre (TMIC) i la Universitat d’Alberta hem desenvolupat un innovador panell de metabolòmica que permet quantificar més de 700 metabolits en sèrum i plasma, clau per a la investigació clínica i el descubriment de biomarcadors.

L’assaig MEGA utilitza cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses (LC-MS/MS) en mode de monitoratge de reaccions múltiples (MRM), garantint una alta precisió i una àmplia cobertura de metabòlits.

Saber més

LINIES D'INVESTIGACIÓ

La nostra investigació inclou la identificació de nous biomarcadors robusts, sensibles i fiables, basats en la seva biodisponibilitat, activitat i relacionats amb el consum de determinats aliments i patrons dietètics, amb un enfocament en el coneixement de la relació amb l'envelliment saludable i els fenotips del síndrome de fragilitat.
  1. Estudi de biomarcadors nutricionals associats amb patrons dietètics, polifenols i compostos bioactius, metabotips i fenotips de risc de malaltia

    El desenvolupament de nous biomarcadors d’estil de vida, incloent-hi marcadors d’exposició nutricional o dietètica, ens ajuden a entendre el paper de la dieta en el desenvolupament i/o prevenció de malalties.

  2. Desenvolupament de taules de composició d’aliments amb components bioactius d’interès en epidemiologia nutricional

    Els compostos bioactius dels aliments són constituents extranutricionals presents en petites quantitats que poden aportar beneficis per a la salut. La incorporació d’aquests compostos en les recomanacions dietètiques representa un avenç en l’alimentació basada en l’evidència científica.

  3. Desenvolupament de bases de dades de biomarcadors d’ingesta i biomarcadors de risc de malaltia mitjançant l’enfocament de la metabolòmica

    El consum d’aliments rics en fitoquímics s’ha associat amb la prevenció de malalties cardiovasculars i metabòliques en diverses poblacions.

  4. Estandardització dels protocols d’anàlisi metabolòmica en mostres biològiques

    Per garantir la qualitat de les dades metabolòmiques, el nostre grup està duent a terme diversos experiments i desenvolupant eines bioinformàtiques per estandarditzar diferents passos del flux de treball metabolòmic.

  5. Eines de bioinformàtica per a la interpretació biològica i la visualització de dades

    Des del grup hem desenvolupat eines com la Food-Biomarker Ontology (FOBI), la primera ontologia dissenyada per integrar dades de metabolòmica i nutrició, i POMAShiny.

    Saber més
  6. Nutrició de precisió i personalitzada mitjançant l'estudi dels efectes dels patrons dietètics i el paper de l’eix microbiota-intestí-organs en l’envelliment saludable

    Els enfocaments de nutrició de precisió inclouen l’estudi de diferents factors, com la genètica, el gènere, les característiques ambientals (per exemple, els hàbits alimentaris, el comportament alimentari o l’activitat física), la microbiota i el metaboloma, on el repte rau en caracteritzar les diferències fenotípiques entre individus que contribueixen a l’estat de salut.

  7. Avaluació científica dels missatges sobre alimentació, nutrició i salut presents a la societat, i desenvolupament d'un recurs per a la presa de decisions informades basades en l'evidència científica

    Línia liderada per la Dra. Montse Rabassa per combatre la desinformació en nutrició i salut, oferint continguts fiables i accessibles per empoderar les dones en diferents etapes de la vida i ajudar-les a prendre decisions informades sobre la seva alimentació i benestar, i basades en l’evidència.

     

Publicacions

Descobreix els estudis publicats pel grup

Projectes

La nostra recerca es basa en una sòlida col·laboració amb projectes tant nacionals com internacionals, reforçant el nostre compromís amb l’excel·lència científica i l’impacte global.

FOODBALL – JPI Acció Biomarcadors

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
L'Aliança de Biomarcadors Alimentaris (FOODBALL) és una iniciativa que té com a objectiu identificar i quantificar biomarcadors dietètics per millorar les capacitats d'avaluació nutricional i la recerca en aquest camp.

MaPLE – JPI Acció Microbiota

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
Microbioma intestinal i sanguini per estudiar l'efecte d'un patró dietètic ric en polifenols sobre la permeabilitat intestinal en persones grans.

D-CogPlast – JPI Nutrició i Cognició

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
Identificació de moduladors dietètics de l'envelliment cognitiu i la plasticitat cerebral, i demostració de concepte de l'eficàcia per prevenir o revertir el deteriorament cognitiu.

DiGuMet – Metabotips

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
Metabotips basats en la dieta i el microbioma intestinal per determinar el risc cardiometabòlic i dissenyar estratègies d'intervenció personalitzades per millorar la salut.

CARB-Q-4-HEALTH

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
Qualitat de Carbohidrats Adaptada per a una Gestió Personalitzada del Pes i la Salut Metabòlica.

METABOLOMIC HUB

EU-Joint Programme Initiative Healthy Diet for a Healthy Life
Plataforma col·laborativa per analitzar les interaccions complexes entre genètica, dieta, microbiota i resultats de salut, impulsant innovacions en medicina de precisió i nutrició.

NutriFrail

Projectes de Generació de Coneixement 2022 (PID 2022)
Desenvolupar signatures de metabolits de polifenols com a biomarcadors dietètics del risc de fragilitat i diagnòstic de la progressió de la fragilitat en l'estudi CohorFES, i estudiar noves vies metabòliques associades amb la progressió de la fragilitat mitjançant la identificació de metabotips.

Food4Brain

Projectes de Generació de Coneixement 2020 (PID 2020)
Metabotips basats en patrons dietètics associats a la salut cerebral.

Food4(H)Aging

Projectes de Generació de Coneixement 2023 (PID 2023)

Cook2Health

EIT Health Innovation Pillar
Cook2Health dona suport a una alimentació més saludable mitjançant un sistema de coaching personalitzat que utilitza aparells de cuina connectats a casa per enregistrar i analitzar el que una persona menja, i informar-la sobre la seva ingesta nutricional.

Estudis Clínics

Els estudis clínics són imprescindibles per avançar en la comprensió del desenvolupament de malalties i promoure la investigació de nous tractaments basays en la nutrició i medicina de precisió.

Treballem amb mostres biològiques com sang, orina i femta, tant en estudis observacionals com d’intervenció, i gràcies a la metabolòmica dirigida i l’estudi de l’exposoma podem identificar, quantificar i analitzar més de 1.000 biomarcadors de salut.

Veure més

In-house Software Development

Des del grup hem desenvolupat eines com la Food-Biomarker Ontology (FOBI) (Castellano-Escuder P, et al., 2020), la primera ontologia dissenyada per integrar dades de metabolòmica i nutrició, i POMAShiny (Castellano-Escuder P, et al., 2021), que ofereix mètodes estadístics univariants, mètodes multivariants i de reducció de dimensions, tècniques de selecció de característiques, enfocaments d’anàlisi de regressió regularitzada, algorismes de classificació basats en aprenentatge automàtic, estratègies de models de predicció i diverses opcions d’interacció visual d’alta qualitat.

Seguint els principis FAIR, ambdòs codis font i els fitxers de dades estan disponibles a partir dels repositoris públics de GitHub.

Saber més

Bases de Dades Obertes

Gràcies a la recerca desenvolupada pel grup i conjuntament amb l’IDIBELL, hem desenvolupat una eina software patentada per a la quantificació de la ingesta total, de classes, subclasses i de la ingesta individual dels polifenols de la dieta.

 

L’aplicació està dissenyada principalment per a la recerca en estudis on sigui necessari quantificar la ingesta de polifenols, però també per al desenvolupament de nous productes en la indústria alimentària, així com per a professionals de la salut que necessitin mesurar la quantitat de polifenols en la dieta.
Veure fitxa tecnològica

Finançament

La nostra recerca ha estat finançada pels següents organismes nacionals i internacionals

En què et podem ajudar?

Ompliu el formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres per a resoldre qualsevol dubte

Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia

Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, INSA-UB

Universitat de Barcelona
Campus Diagonal, Avda. Joan XXIII, 27-31, Edifici B
08028 – Barcelona

Correu electrònic: grc.nutrimetabolomic@ub.edu







    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.