Importància de la nutrició per promoure un envelliment saludable: Els làctics podrien contribuir a mantenir la independència i prevenir la fragilitat en les persones grans.

La fragilitat es caracteritza per una major vulnerabilitat de la salut en persones grans, fet que augmenta el risc de caigudes, hospitalitzacions i mortalitat. Diferents condicions de salut i hàbits de vida contribueixen al seu desenvolupament. Per exemple, un estat nutricional inadequat o una ingesta insuficient d’energia pot causar desnutrició i deficiències de macro i micronutrients, conduint a la fragilitat en persones grans. Segons l’evidència actual, els hàbits dietètics semblen tenir un paper rellevant en el desenvolupament i la prevenció de la fragilitat, i els làctics, per ser aliments densos en nutrients i de fàcil digestibilitat, es consideren un grup alimentari important per prevenir-la. No obstant això, la relació entre la ingesta de làctics i la fragilitat encara no està del tot clara.
Aquest estudi, publicat a The Journal of Nutrition, Health and Aging, ha estat liderat per investigadors del Grup de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional i Alimentària de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i del CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), en col·laboració amb grups de recerca com l’IRCCS INRCA Istituto Nazionale di Ricovero e Cura per Anziani d’Itàlia, el National Institute of Aging (NIA) dels Estats Units, el Centre de Recerca en Envelliment Karolinska Institutet de Suècia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
Ingesta dietètica com a predictor de fragilitat
La investigació, realitzada en el marc de la cohort InCHIANTI, una de les més importants en l’estudi de l’envelliment, va analitzar dades sobre la ingesta habitual de làctics (iogurt, formatge i llet) en 863 participants durant un període de seguiment de 9 anys. Es va avaluar la relació entre el consum de làctics i la transició entre diferents estats de fragilitat al llarg del temps. Una de les fortaleses d’aquest enfocament és que proporciona una comprensió detallada de com la dieta pot influir en la progressió de la fragilitat.
La ingesta dietètica de làctics es va avaluar mitjançant un qüestionari validat de freqüència de consum d’aliments (CFCA) al començament de l’estudi i als 3, 6 i 9 anys de seguiment. L’estat de fragilitat es va definir segons els criteris de Fried et al., que consideren la pèrdua de pes involuntària, la debilitat (baixa força de prensió), l’esgotament, la lentitud (velocitat de marxa lenta) i la baixa activitat física.
Els resultats van mostrar que aquells participants amb un major consum de productes làctics fermentats, especialment iogurt, presentaven una menor probabilitat de transitar cap a estats de fragilitat des de pre-fràgil a fràgil.
Els làctics aporten nutrients com el calci, la vitamina D i proteïnes d’alta qualitat, que podrien tenir un paper clau en la preservació de la massa muscular i la funció física, factors crítics per prevenir la fragilitat.
Aquest estudi obre noves perspectives en el camp de la nutrició i l’envelliment saludable, subratllant la importància d’una dieta equilibrada i rica en làctics com a estratègia per prevenir la fragilitat en persones grans. Els resultats podrien servir de base per al desenvolupament de recomanacions dietètiques específiques dirigides a la gent gran.
Tot i que els resultats són prometedors, calen més estudis per confirmar aquests resultats i explorar els mecanismes biològics subjacents.
Referència
- Hidalgo-Liberona N, Meroño T, Zamora-Ros R, Trevisan C, Fedecostante M, Bandinelli S, Ferrucci L, Cherubini A, Andres-Lacueva C. Association between dairy products intake and frailty transitions in older adults: The InCHIANTI cohort study. J Nutr Health Aging. 2025 Jan 14;29(3):100482. doi: 10.1016/j.jnha.2025.100482.